Чудили ли сте се някога какъв път извървява кафето, за да стигне до чашата Ви?
Ще Ви разкажем за това в следващите редове.


Първият по важност елемент е сортът на кафето. Съществуват два вида кафени зърна – червени и зелени. Червените са по-богати на ароматни масла и са с по-малко киселинно съдържание от зелените, което ги прави предпочитан избор за производството на по-фини кафета.
Изключително важен етап в жизнения цикъл на едно кафено зърно е процесът на бране. По-голямата част от кафето в света се събира ръчно от работници в количества от по едва няколко кошници на ден. Умението на тези работници да различават червените от зелените кафени зърна и да ги събират по отделно оказва значително влияние върху крайния продукт.
След като приключи брането, обвивката на кафените черешки се премахва чрез последователно накисване на зърната, почистване и механично триене. За да е сигурно, че месестата част е напълно премахната, след посочените три етапа, зърната се измиват. Следва оставянето им на слънце, за да съхнат, докато водното им съдържание се редуцира до 12%.
Следва процесът по сортиране на кафените зърна по цвят и размер, който се извършва както ръчно, така и с машини. Някои от зърната се отстраняват, други биват допълнително полирани. Интересен факт е, че след този етап някои сортове кафе отлежават между три и осем години, докато „узреят” за печене, а други биват изпечени доста по-рано – в рамките на една година от обработката.
Процесът по изпичане на кафето също е от изключителна важност. При обичайната температура на печене – малко над 200оC, кафените зърна удвояват близо два пъти обема си при сурово състояние и променят цвета си от зеленикав на кафяв. Характерният вкус на всеки сорт кафе се дължи на маслата от вътрешността на зърното, които се отделят при печенето.
Нивото на изпичане също оказва влияние върху вкуса на кафето. Лекото запичане на зърната води до съвсем лека карамелизация на захарите в тях, което осигурява на кафето много слаба сладост и по-висока киселинност. По-тъмно изпечените кафета са по-ароматни, без киселинност и с по-интензивен, наситен вкус.
След изпичане кафето преминава през етап на смилане. Тук отново можем да различим различни техники – едро смилане, средно и прахообразно смилане, всяка от които влияе върху вкуса на крайната напитка.
Тук идва финалната и също толкова важна част от обработката на кафето. Различните видове кафе можем да приготвим по различен начин - чрез варене, филтриране, под налягане (с машина) или чрез запарка.