Виждали ли сте онези фино изрисувани кафе специалитети, досущ като произведения на изкуството? В следващите редове ще ви разкажем малко повече за техниката Лате арт, с помощта на която се създават те.

Лате арт е техника в приготвянето на кафе, представляваща изсипване на млечна пяна в чаша с еспресо, в резултат на което се получават различни красиви форми и шарки. Лате арт се нарича и рисуването върху млечната пяна на кафето с разнообразни инструменти и техники.

Това красиво кафе изкуство се заражда в Италия в края на миналия век, като скоро след това се разпространява и в САЩ, където се развива и среща широка популярност. Днес Лате арт се практикува от баристи по цял свят, като техниката е толкова напреднала, че ежегодно се провеждат различни Лате арт шампионати.

За добрия Лате арт е необходимо съответното оборудване и предварителна подготовка – каничка за мляко (баристите препоръчват тя да е метална), термометър, накрайникът за пяна на Вашата кафе машина и подходяща чаша – най-добре ниска и с по-голям диаметър, за да се получи по-обширна повърхност за декорация. Важно е млякото да е с висок процент масленост и да е предварително изстудено, а еспресото – прясно и с хубав, плътен каймак.

Когато млякото се разпени с помощта на накрайника за пяна и достигне температура от 60-65о C, веднага се изсипва при еспресото. А после следва творческата част!

Специално за Вас избрахме това кратко видео, с което ще се докоснете до изящния Лате арт и лесно ще направите красива напитка за любим човек. Освен с мляко и еспресо, се въоръжете и с малко шоколадов топинг и креативно настроение: