Освен любимия цвят, вкус и аромат, всички знаем за лечебните и разкрасителни свойства на меда. Малко от нас обаче са наясно, че той може да е вреден за здравето, ако не е качествен и не се използва правилно.

Неслучайно наричат меда „течно злато“. Той съдържа витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, органични киселини, ензими, минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий и куп други полезни за нас вещества. Но дали всички те достигат до организма?

Кой не обича кафето или чая си с мед? Но загрят над 40-45 градуса, медът губи лечебните си свойства и се превръща в захар. Затова той не трябва да се добавя към горещи напитки или като подсладител на сладкиши и запечени на фурна плодове.
 

В тази статия сме събрали няколко полезни съвета, които да ви помогнат при покупката на чист, натурален и качествен мед.

  1. Течният мед, който се продава в доста магазини е преминал термична обработка и е бил загрят на висока температура. Това значи, че в него вероятно няма много останали полезни вещества. Ако медът е с вкус на карамел или друго, вероятно съдържа добавени примеси, оцветители и овкусители.

  2. Когато купувате мед проверете растенията, от които е извлечен, и района на производство. Качественият мед се добива от екологично чисти райони и растения, които не са обработвани с пестициди. Чете етикета в магазина. На коректния етикет трябва да пише: „100% чист натурален пчелен мед“ и да няма изредени допълнителни съставки. Винаги проверявайте за добавен захарен сироп и премината термична обработка с техниките, които сме посочили по-долу.

  3. Можете да познаете натуралния мед като загребете с лъжица от дъното на буркана и при изваждане той не се стича. Натуралният мед се карамелизира бързо и не лепне между пръстите.

  4. За да тествате меда за добавен захарен сироп, потопете в него малко хляб и оставете за 10 минути. Ако хлябът се размекне, значи в меда има добавен захарен сироп. Истинският мед ще втвърди намазаната филийка хляб, а некачественият ще я направи мека. А за да разберете дали има добавено нишесте, тествайте с капка йод в лъжица мед. Ако цветът стане син, значи в меда има нишесте.

  5. Качественият мед е с еднакъв цвят и консистенция и няма бучки, освен това чистият мед не образува пяна. Ако поставеният в напитка мед се разпени, значи е некачествен. Той започва да се разтваря веднага, а истинският мед остава на дъното.Също можете да тествате и с оцет. Ако медът смесен с оцет образува пяна, значи не е качествен.

За да сте сигурни в качествата на меда, купувайте директно от производителите и консумирайте на стайна температура.

Да ви е сладко!