„Копи Лувак” в буквален превод от индонезийски означава „Кафе от азиатска палмова цибетка”. И именно цибетката – хищен бозайник, подобен на енот, е тази, която прави това кафе толкова специално.

Копи Лувак се добива главно от индонезийските острови Суматра, Ява, Бали и Сулавеси, както и от Филипините и Източен Тимор. Известно е като най-скъпото кафе в света, поради малките количества, в които се произвежда и процеса на естествена преработка, през който преминава. Цибетката се храни с различни видове кафени зърна – Арабика, Робуста, Либерика, които я примамват с плодовата си обвивка. След като бъдат погълнати, зърната прекарват около ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма, и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на цибетката по естествен път. Сле

дват процеси по събиране на кафените зърна, щателно измиване, сушене на слънце и леко изпичане.













Благодарение на ензимите, отделяни в стомаха на цибетката,  кафените зърна се насищат със свободни аминокиселини. На тази естествена обработка се дължат и изключителните качества на Копи Лувак – характерният му наситен аромат и липсата на горчивина. Вкусът му е различен от този на тъмно изпечените кафета, защото зърната се запичат леко - до светло канелен цвят, а това предизвиква много лека карамелизация на захарите в тях. Ароматният профил също носи своята уникалност – в едно сварено и изстудено кафе Копи Лувак можете да откриете аромати и вкусове, които не сте долавяли досега при други кафета.
Открито още през XVIII век, днес това уникално по рода си кафе се култивира в съвременни ферми, където цибетките се отглеждат при специални условия, позволяващи им да се разхождат свободно.

Копи Лувак се продава из целия свят, включително и в България. Ще го откриете в Kafemania.bg в 4 различни разфасовки. Насладете се!