Само 70.00 лв. до БЕЗПЛАТНА доставка!
+359 (2) 439 8104
Безплатна доставка над 70лв.

Гъмза 2019, сухо червено вино от Bononia Estate

Гъмза 2019, сухо червено вино от Bononia Estate

12.90 лв.

Информация за продукта

Гъмза 2019, сухо червено вино от Bononia Estate

Дегустационна оценка: Плодово, гъвкаво и балансирано вино, носещо характерната специфика на сорта. Леко тяло с полирани ненатрапчиви феноли и аромат на горски бери плодове, съчетани с хербални нотки. Приятен, мек завършек с едва доловима плодова сладост. Сомелиерско предложение: Бяло и червено птиче месо, леки сирена – меки, риби приготвени на пара. Салати от леко температурно обработени зеленчуци
Качествена категория: Защитено географско указание
Регион: Дунавска равнина
Сорт: Гъмза
Алкохол: 13%
Температура на сервиране: 14°C

Нето грамаж: 750мл.

Продуктът е в срок на годност, напечатан върху неговата опаковка.
Крайната цена е с включено ДДС.

В края на XIX в. на мястото на Bononia Estate e създадена една от първите пивоварни в страната, но в годините на прехода тя потъва в забрава. През 2013 г., във вече модерна България, предприятието започва да се възражда като винарна, с внедрени актуални технологии, от семейство, което обича страната си и е решено да развива бизнес в нея. Хора, влюбени в авиацията и водени от вярата, че трябва да оставиш своя дух да полети, за да сбъднеш мечтите си.

Младата и бързоразвиваща се компания носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин). През вековете Бонония смело е защитавала първоначално провинцията Горна Мизия, а впоследствие надградена и превърната в крепостта Баба Вида, тя гордо пазела северозападната граница на една от най-старите държави в Европа, не променила и до днес името си, България. Балканската държава е известна в региона, както с най-дългата си планинска верига дала името на полуострова, Балкан, така и като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

През 1895 година, пленен от красивата природа и меката вода на река Дунав, унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, в село Кошава, която по-късно бива преобразувана във винарна. Впечатляващата сграда, заедно със запазените подземни коридори, са разположени на брега на река Дунав, където тя прави най-големия си завой, на 15км от старата българска столица с многовековна история – град Видин.

След 1989 година тази част от страната сякаш е обречена на забрава. До 2010 година, когато запленени от екологичната местност, семейство Йотови решават да подпомогнат възобновяването на винарската индустрия в областта и да изградят цялостен производствен цикъл.

През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на над 1300 дка. Желанието на собствениците е насажденията да достигнат до площ от 1500 дка, формирани по резитбата на д-р Гюйо, в които да се отглеждат различни по вид сортове като Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и традиционната за региона българска Гъмза. Младите лози са прецизно подбрани от Италия и Франция, спрямо международното потребителско търсене.

През 2016 г. Bononia Estate представя първите си вина – ISTAR, Ooh La la, Gomotartzi и Bononia Estate Reserve.

През 2020 година ще бъде завършен и строежът на избата в село Кошава, с бутикова хотелска част, ресторант, СПА зона, различни дегустационни помещение, зала за конференции и събития, басейн и други. Завършването на този проект ще позволи напълно затворен производствен цикъл, който ще гарантира 100% контрол на качеството от собствени лозя, през собствена винарна до постигане на най-добър баланс цена-качество на всеки продукт.

БЪРЗА ПОРЪЧКА

Или се обадете на тел. 02/ 439 8104
Търсене по тагове