Еспресо може да се приготви по много начини. Но какво се крие зад термините ристрето, макиато и американо?

Да започнем с класическото еспресо: по принцип се сервира в 40мл чашка с дебели стени. В зависимост от количеството вода, еспресото може да е по-късно или по-дълго. Така се получава или Ристретото, много концентрирано и силно еспресо, или Лунгото, еспресо с малко повече вода. Лунгото, от своя страна, също може да варира. Ако се добави към него допълнително вода, се получава еспресо американо. То се оприличава най-много на филтър кафето.

Еспресо с мляко съществува също в няколко варианта. С малко млечна пяна, се получава т.н. горещо макиато (Caffè Macchiato Caldo). Съществува и обратният вариант: така предпочитаното от много хора Лате Макиато (Latte Macchiato), което се счита от италианците като детско питие :) Състой се предимно от мляко, в което се налива малко еспресо. 
Класическото капучино (Cappuccino) се различава от макиатото само по това, че освен млечна пяна, се налива и горещо мляко в чашата.