За всеки ценител кафето е много повече от просто източник на кофеин. Голямото разнообразие от различни кафени зърна, смеси и машини превръщат приготвянето на любимата напитка  в цяло изкуство. В следващите редове ще направим преглед на 7 широко разпространени метода за приготвяне на кафе – от най-обикновения до този, изискващ най-много време, и ще установим какъв е крайният резултат в чашата при всеки един от тях.
 
Приготвяне на кафе с Chemex



Създаден през 1940 г., този уред за бавно приготвяне на кафе се радва на голяма популярност през последните години. С Chemex кафето се приготвя както с всеки стандартен уред за филтрация - чрез изсипване на гореща вода върху смляно кафе. Разликата при Chemex обаче е в хартиения филтър, който е до три пъти по-плътен. В резултат на това готовото кафе е с по-гладка текстура, по-чист вкус и с по-малко съдържание на мастни киселини. Още повече, уредът Chemex поддържа постоянна температурата на водата – между 180 и 200 градуса. При температура извън тези граници, водата променя крайния вкус на кафето.  

Можете да откриете Chemex тук.
 
Студено „варене”


Тази техника прилича на приготвянето на кафе с френска преса и е много актуална сред истинските кафе ценители. При студеното „варене” обаче се използва студена, вместо гореща вода, а кафето се накисва предварително за до 12 часа. Резултатът е  по-свежо и сладко кафе от  тъмно изпечено такова, което се предлага в кафенетата. Това се дължи на студената вода, която издърпва и подчертава естествените вкусове на маслата в кафето, които горещата вода обикновено променя или заличава изцяло. При студеното „варене” се премахва и част от естествената киселинност на кафето, което прави този метод подходящ за хора, страдащи от стомашни киселини.
 
Френска преса


Искате бързо сутрешно освежаване? Кафето във френска преса е идеалният вариант, особено ако бързате. За да го приготвите, просто сложете желаното количество мляно кафе в каната, добавете вряща вода и оставете за пет минути. После просто избутайте цедката надолу и се насладете на чаша прясно кафе. Колкото по-дълго оставите кафето да се накисва, толкова по-богата на кофеин ще е крайната напитка. Това прави кафето във френска преса изключително подходящо за хората, които имат нужда от по-солидно разсънване сутрин. По-високото кофеиново съдържание обаче си има и недотам добра страна. В кафето, приготвено във френска преса има повече кафестол – вещество, което може да предизвика покачване в нивата на холестерола.

Можете да откриете френска преса тук.

Разтворимо кафе



Хубавото на разтворимото кафе е, че сте готови с любимата си напитка за секунди. Но имайки предвид факта, че инстантните миксове практически не са кафе, а кафеен екстракт, който е бил обработен и изсушен, тези напитки не могат да Ви дадат истинския вкус и кофеиновото съдържание на кафето на зърна. От друга страна обаче, според проучвания разтворимото кафе е полезно за организма, защото е богато на антиоксиданти, които могат да понижат нивата на кръвната захар и риска от диабет тип 2.

Можете да откриете разтворимо кафе тук.
 
Single Serve” – кафе от машина, приготвяща единични порции



Сигурно сте виждали тези малки и компактни кафе машини с почти „джобни” размери J Те работят на принципа на стандарните такива, но с дози кафе. Хубавото е, че зареждайки машината с една доза, ще имате чаша ароматна напитка за по-малко от 5 минути. Важното при този метод е дозата кафе, която избирате. Тъмно изпечените разновидности са богати на повечето антиоксиданти, предпазващи от ракови заболявания, докато по-светло изпечените имат по-високо кофеиново съдържание.
 
Машини за дози кафе можете да откриете тук.

Приготвяне на кафе със стандартна филтърна кафе машина



Този метод е най-бързият, лесен и традиционен. Още повече – и един от най-здравословните. Филтърът в кафе машината абсорбира по-голямата част от натуралните масла в кафените зърна, които могат да предизвикат повишаване в нивата на холестерола. От друга страна обаче, тези масла отнемат от подчертания земен вкус на кафето, който е така любим на всички.  
 
Приготвяне на кафе в класическа кафеварка


Този метод е познат на всички от години. Кафето в добрата стара метална кафеварка се сварява на слаб огън директно на котлона. Тънкостта тук е, че точно преди завирането на водата, в кафеварката се слага малко хладка вода и кафето директно се разлива в чаши. Освен, че този метод е евтин и идеален за приготвяне на кафе на открито, крайната напитка Ви осигурява истинска експлозия от вкусове, тъй като кафето не се филтрира. Поради това някои го намират за прекалено горчиво или пък не харесват утайката в чашите си. Липсата на филтрация също осигурява в крайната напитка всички естествени масла и киселини, съдържащи се в кафето, което обаче ще Ви донесе и допълнително калории.