Като едни истински кафе ценители, със сигурност сте опитвали известните сортове кафе Арабика и Робуста. А знаете ли по какво се различават съществено те? В следващите редове отделихме внимание именно на това – на онези малки детайли, формиращи индивидуалния облик на всеки от тях.

Родината на сорта Арабика е Етиопия. Това е и най-старото кафе, култивирано по тези земи. Сортът Робуста е открит в Заир през 19 век. В днешно време Арабика и Робуста се отглеждат и в редица други страни.

kafe

Според всеобщото схващане, сортът Арабика е по-висок клас кафе от Робуста. Качеството и цената му, съответно, също са по-високи. Причините за това са различни, сред които по-малките добиви, по-малката устойчивост на растителни болести и съответно по-голямата сложност за култивиране. Начинът на отглеждане също е от ключово значение – Арабика се отглежда при надморска височина между 600 до 2200 метра и при температура в рамките на 15 до 24оC. Робуста пък вирее при надморска височина до 800 метра и при по-топъл и влажен климат – между 24 и 36оC, което го прави по-непретенциозен и лесен за отглеждане сорт. Интересен факт е също, че кафеените зърна Арабика се берат ръчно от специално обучен персонал, докато тези на Робуста могат да бъдат дори механично събирани. 

arabica-vs-robusta


Разлика има и в кафеените зърна – тези на Арабика са малко по-едри и с елипсовидна форма, докато при Робуста зърната са по-дребни и кръгли. В случай, че избирате кафе на зърна, важно е да знаете, че автентичната Арабика е с леко извита резка на зърното, за разлика от Робуста.

Кафетата от по-високия ценови клас са с по-високо съдържание на Арабика – повечето гурме кафета дори са със 100% Арабика в състава си. Ако сте почитатели на инстантите кафета пък, сигурно ще сте любопитни да узнаете, че Робуста присъства в големи количества в любимата ободряваща напитка, която си приготвяте сутрин.
А по отношение на аромата и вкуса? Зърната Арабика правят кафето ароматно и с интензивен вкус. На зърната Робуста пък се дължи любимият каймак. Ако сте любители на по-силно енергизиращото кафе, то знайте, че в сортът Робуста се съдържа повече от два пъти по-голямо количество кофеин, в сравнение с Арабика. Ето защо кафето Арабика най-често се препоръчва за самостоятелна консумация, а Робуста – в различни смеси, най-често такива за еспресо.