Знаете ли, че… според някои теории три чаши кафе на ден могат да ви помогнат да живеете по-дълго.

Кафето отдавана е трайно навлязла традиция и много приятна част от нашето ежедневие. За някои от нас то е навик или любима привичка. За други - повод да се видим с приятели или да останем насаме със себе си. Кафето често е част от нашите ежедневни ритуали, но едва ли много от нас са се замисляли какви истории и тайни се крият на дъното на чашката ни за кафе. Ето някои от тях:

  1. Първите данни за кафето се появяват в историята на 9-ти век 

Легендата разказва как по това време пастири забелязали ефекта му върху козите им.  Животните демонстрирали истински прилив на енергия, ако се случело да си хапнат от плодовете на растението „Кофеа“.  Заинтригуван от този факт, местен монах решил да си направи напитка и установил, че тя го държи буден през нощта. Така се родила любимата на толкова хора по света днес напитка.

  1. Можете да приемате плодовете на кафето и като храна.

Известно е, че още преди векове хората смесвали плодовете на кафето с мазнини, за да си приготвят храна, богата на енергия.
 

  1. Има два основни вида кафе: Арабика и Робуста.

Производителите предпочитат да отглеждат предимно видовете Арабика. Макар и по-малко популярен, видът Робуста има малко по-силен вкус и съдържа повече кофеин.

  1. Бразилия е най-големият производител на кафе в света.

По официални данни Бразилия произвежда около една трета от световните доставки на кафе в света. Това е около два пъти повече от втория производител в световен план -  Виетнам.

  1. Само два американски щата произвеждат кафе. Това са Хаваи и Калифорния, където климатът е изключително подходящ за производство на качествено кафе. 

  2. Еспресо означава "пресован" на италиански.

Наименованието на този вид кафе е свързано с начина му на приготвяне. Методът включва пропускане на гореща вода под налягане през добре пресовано смляно кафе. Трябва да отбележим, че еспресото обикновено  съдържа повече кофеин в сравнение с приготвените по други начини напитки от кафе.

  1. Най-скъпото кафе в света може да струва повече от 600 долара за килограм.

Един от най-скъпите видове кафе в света идва от екскрементите на азиатската палмова цибетка. Това животно от семейство Котки се храни с кафени зърна, но не е в състояние да ги смели в стомаха си напълно. Зърната преминават през лека обработка в храносмилателната  система на цибетката и след отделянето им са по-гладки и по-малко кисели. Този вид кафе е известен с екзотичното си наименование -  kopi luwak, както и с високата си цена. 

  1. Множество хора са се опитвали да забранят кафето.

Още през 15-ти век арабските владетели вярвали, че кафето стимулира радикалното мислене и забранявали консумацията му. 

В Европа някои италиански духовници от 16-ти век също се опитват да забранят кафето, като го обявяват за "сатанинско". За щастие папа Климент VII, който бил страстен любител на екзотичната напитка, отменил несправедливата забрана.

Дори в по-близки времена (през 18-ти век) шведското правителство обявява кафето за незаконно и свързано с бунтовни настроения.

  1. Можете ли да прекалите с дозите?

Не се притеснявайте! Ще трябва да изпиете около 30 дози за много кратък период от време, за да се доближите до смъртоносна доза кофеин, съобщават от Vox.

  1. Финландия е дом на най-големите любители на кафе.

По данни на Международната организация за кафе средностатистическият финландец изпива около 12 килограма кафе всяка година.  За сравнение, количеството, което средностатистическият американец изпива е само 5 килограма.

  1. Любителите на кафе живеят по-дълго

По данни на Harvard Health Publishing изследванията свързват умерената консумация на кафе (около три до четири чаши на ден) с по-дълъг живот и намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и Паркинсон. 

  1. Думата „кафе“ идва от арабската дума за „вино“. В турския език арабската дума Qahwah се превръща в kahveh. Оттам тя навлиза в холандския като koffie и накрая получаваме английската дума кафе coffee.

  2. Популярната верига за кафе Starbucks отваря средно по два магазина на ден. 

  3. В една чаша черно кафе има само една калория. Но… не забравяйте, че добавянето на подсладители, сметана и други екстри може бързо да повиши количеството.

  4. Остатъците от кафе могат да ви помогнат да разкрасите кожата си.

Отделете малко от смляното си кафе и си пригответе домашен ексфолиант. Той чудесно почиства мъртвите клетки от кожата и я прави гладка и по-блестяща като подобрява кръвообращението й.