Кафе културата на Виена е феномен, изиграл важна историческа роля във формирането на автентичната култура на австрийската столица изобщо. Днес тя е известна из целия свят и привлича множество чуждестранни туристи.

Атмосферата на традиционните виенски кафенета носи свой собствен чар. В миналото, а и до днес това са места, утвърдени за социални контакти и общуване с приятели. Известни са не само с богатото си меню от кафе напитки и сладкиши, но също с разнообразието от чуждестранни вестници, които са на разположение за четене на клиентите, и с автентичния си интериор – мраморни маси, дървени столове, поставки за вестници и красиви полилеи. На тези места хората се събират, за да споделят мечтите и идеите си, да творят изкуство заедно, да почетат преса или просто да седнат, за да наблюдават разноцветното забързано ежедневие.

В ранните години, когато все още кафенетата във Виена са рядкост, дори различните кафе напитки нямат имена, а биват избирани от клиентите по цветови скали. Кафето обичайно се поднасяло върху сребърен поднос, заедно с чаша вода. С него се предлагат и разнообразни сладкиши – класически австрийски щрудели, торта „Сахер”, петифури.

Традиция, останала и до днес по тези места, са също билярдните маси и игрите на карти, от които посетителите могат да се възползват. Всичко това бива създадено за удобство на клиентите – за да се чувстват те като у дома си. Затова не е учудващо и че през XIX век виенските кафенета стават любимо място за уединение на различни писатели, чиито творби са създадени именно там.

С виенската кафе култура се свързват имената на редица бележити личности – Георг Колшитцки, който, според легендите, се смята за създател на известното и до днес виенско кафе, Йоханес Диодато – основател на първата виенска кафетерия , отрита през 1685 г. и Юлиус Майнл – виенски търговец, започнал пръв да продава готово изпечено кафе в малкото си магазинче, което по-късно се разраства до цяла верига от фабрики за кафе на територията на Европа.

Искате ли и Вие да се докоснете до автентичната виенска кафе култура?
Разгледайте нашата селекция от гурме кафета Julius Meinl и научете как да си приготвите оригинално виенско кафе вкъщи.