С покачването на температурите навън пристъпва и сезонът на разхладителните напитки в запотени чаши :) Ето защо решихме да ви запознаем с тънкостите при приготвяне на напитки с лед и да ви покажем колко важна роля играе той за хубавата напитка или коктейл.

Първото нещо, на което ще обърнем внимание е формата на ледчетата.
Има различни разновидности на леда, всяка от които е подходяща за конкретен вид напитки. Най-често използвани са кубчетата лед, ледът на блокчета, едро натрошеният лед и фино натрошеният лед.










Кубчетата лед са най-широко разпространени в приготвянето на напитки. Подходящи са както за миксиране в шейкър, така и за алкохолни напитки в стил „лед до горе” или просто за охлаждане на безалкохолни напитки. Ледените кубчета с по-голяма площ се разтопяват по-бавно, което осигурява по-малко разреждане на напитката. При приготвяне на коктейли е прието чашата или шейкърът да се запълват на 2/3 с кубчета лед, преди да се добавят течните съставки.


Едро натрошеният лед се топи по-бързо, което го прави подходящ за разреждане. Използва се най-често при приготвянето на ледени напитки или коктейли, като стандартното количество е от 2/3 до 1 чаена чаша едро натрошен лед за една напитка.


Фино трошеният лед е този, който всички свързваме с любимата „скрежина” от детството :) Приготвя се в блендер, като ледът се натрошава на много ситно, докато фините кристалчета не образуват ледена паста. Идеален е за приготвяне на напитки с плодови сиропи, гранита и др.


Блокчетата лед обикновено са по-едри от кубчетата, като могат да се замразят в различни форми. Използват се за охлаждане и атрактивна украса на парти пуншове.

И последно, освен под каква форма ще добавим леда в питието, важно е и той да е с високо качество. За да има по-добър вкус напитката, добре е да ледът да се приготвя от чиста питейна вода – филтрирана или минерална. А за да не поема миризми във фризера, дръжте леда далеч от меса и риба. Свежа парти идея са и ледчетата с различни цветове и вкусове. Можете да си ги приготвите лесно у дома, като добавите различни сиропи към водата, преди да я замразите.

Ако след тези редове Ви се допи нещо разхладително, погледнете нашите вкусни предложения:

  1. Ледено еспресо
  2. Шоколадово мляко
  3. Бананово смути
  4. Боровинкова сода