Лешниково тирамису
Страхотно съблазнително сладко изкушение, което чудесно ще си пасне със следобедното Ви кафе :)
Състав: 400 гр бишкоти тип Савоярди
250 гр сирене Маскарпоне
250 гр разбита сладкарска сметана
2 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 ароматно Zuiano еспресо
5 с.л шоколадов ликьор
сироп Монин – Печен лешник
пудра захар
неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте жълтъците с 3 с.л пудра захар, докато станат пухкави и утроят обема си. Отделно разбийте и белтъците с 3 с.л пудра захар, докато се получат твърди връхчета. Смесете с лъжица разбитата сметана със сиренето Маскарпоне и на части добавяйте жълтъците, като бъркате внимателно, за да не се загуби обемът на крема. След като сместа усвои жълтъците, прибавете и белтъците, като отново разбърквате внимателно. Овкусете крема с 1 с.л шоколадов ликьор и още пудра захар, ако е необходимо.
2. Отделно смесете еспресото, останалия шоколадов ликьор и 1 с.л сироп Монин – Печен лешник.
3. Потапяйте бишкотите за кратко в тази смес и ги подреждайте на дъното на подходящ съд. Отгоре разпределете плътен слой от крема, като поръсите с малко от сиропа Печен лешник. Повторете последователността до изчерпване на бишкотите и крема. Завършете със слой крем.
4. Приберете приготвеното тирамису в хладилник за поне 4 часа, за да стегне. Преди поднасяне го поръсете обилно с какаото.
Добър апетит! :)