Всички знаем, че кафето съдържа кофеин, който ни държи будни вечер и който ни дава сутрешна ударна доза енергия. Малко от нас обаче знаят, че кофеинът всъщност е естествената защитна съставка на кафето срещу животните, които се хранят с неговите плодове. Кофеинът е вид токсично вещество, което се опитва да предпази кафените зърна от това да бъдат

ядени. 

А как се отразява кофеинът на нашия организъм и можем ли да избегнем неговата консумация, като в същото време не се лишаваме от другите доказани ползи на кафето? Тази статия ще ви отговори на тези въпроси.

Със сигурност сте чували научно доказаната фраза “Ти си това, което ядеш”. Вече няма съмнение, че тя е 100% вярна. Затова е важно винаги да бъдем добре информирани относно това какви за ползите и вредите на различните хранителни продукти и напитки, които консумираме.

Днес разглеждаме ползите от безкофеиновото кафе. Може би трябва да отбележим, че безкофеиновото кафе се използва предимно с идеята да оптимизираме ефекта на ароматната напитка върху нашето здраве и да избегнем последиците от вредните действия на кофеина. Смята се, че приемане в големи количества, кофеинът може да навреди на нервната ни система, сърдечно съдовата дейност и др,

Добре е да знаем, че има два основни начина чрез които кофеинът да бъде извлечен от кафените зърна. Единият от тях е химически. Както при всеки метод на обработка с химикали, и тук е добре да се замислим дали вредите върху организма ни няма да са повече от ползите от намаленото съдържание на кофеин. 

Вторият метод е водният. При него кофеиновото съдържание на зелените кафени зърна се намалява чрез многократното им отмиване с вода. Този метод е достатъчно щадящ. Ако знаете, че вашето кафе е обработено по този начин, спокойно можете да го консумирате.

Страхотното при безкофеиновото кафе е, че е то запазва аромата и вкуса на естественото кафе, като в същото време предполагаемите вредни ефекти са редуцирани. В случай, че имате непоносимост към кофеин, или просто предпочитате да не го консумирате, все пак можете да се насладите на чаша ароматно кафе и да се възползвате от разнообразните полезни свойства на тази уникална напитка.

Откакто съществува, безкофеиновото кафе има своите верни последователи. Предпочитат го тези, които харесват кафето, но не понасят кофеина в него. Те обаче също смятат, че това не е повод те да се лишават от другите ценни съставки и хранителни вещества, които кафената напитка доставя на организма. 

Нека да си припомним някои от тези елементи и как те влияят върху нашето здраве: 

Витамин В3: помага за отстраняването на токсичните вещества, които ежедневният стрес натрупва в тялото.

Витамин В2: помага в борбата с причините и проявите на главоболие, катаракта и дори рак. Подобрява състоянието на косата, кожата и имунната система. 

Калий: помага за поддържането на нормалните нива на кръвното налягане и предотвратява сърдечните проблеми. 

Магнезий: много важен за правилното функциониране на нервната система и поддържане на баланса на тялото.

Желязо: Помага за обновяването на кръвните клетки и правилната функция на кръвоносната система.

Калций: помага за нормализирането на високото кръвно налягане, облекчава неприятните симптоми на предменструалния синдром. Играе съществена роля при формирането и поддържането на здравето на костите и зъбите.

И все пак, кои са шестте най-известни ползи за здравето от безкофеиновото кафе:

1/ спомага за забавяне на процесите на стареене в организма. 

2/ помага за поддържане на нормалните нива на холестерола

3/ подобрява кръвообращението и предотвратява образуването на кръвни съсиреци

4/ помага при лечението на проблеми на нервната система, при борбата с безсънието и тревожността

5/ може да облекчи симптомите и да намали риска от развитие на заболявания като ревматизъм, артрит и диабет

6/ помага за забавянето на дегенеративните процеси при заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и др.

Сега, когато знаем за всички тези полезни за здравето ни свойства на безкофеиновото кафе, можем да изясним и препоръчителната доза. Както повечето неща в живота, и тази напитка трябва да се консумира умерено. За да се облагодетелствате  от ползите й, спокойно можете да си позволявате между една и две чашки на ден. Те ще ви донесат малки, но ценни моменти на радост и ще направят деня ви по-приятен и по-свеж.