Английски чай
Чаят е емблематична напитка за Великобритания. Появява се там за пръв през 1660 г., като по това време тя се възприема като символ на класа сред британците – пиела се единствено от висшите прослойки на обществото. Постепенно чаят среща широко одобрение и до началото на XVIII век той се превръща в една от най-предпочитаните напитки не само от кралския двор и буржоазията, но и от обикновените хора.
Пиенето на чай се свързва с интересни традиции във Великобритания. Например, през XIX век Дукесата на Бедфорд поставя началото на т.нар следобедни чаени партита, като кани свои приятели на чай и леки закуски. По това време в страната е прието да се сервира храна два пъти дневно – сутрин и вечер, а чаените партита, които стават любими на всички британци, са един чудесен начин за залъгване на глада между закуската и вечерята.
Във Великобритания днес чаят се пие смесен с мляко, но е широко разпространен и чист, само с лимон или със захар. Комбинацията с мляко е автентично британска по своя произход, но днес можете да я срещнете в различни кътчета по целия свят.
За приготвянето на традиционен английски чай, трябва да обърнете внимание на няколко неща:
1) Изборът на чай
Това е най-важната стъпка. Перфектният английски чай се приготвя от висококачествени листа черен чай, най-често Earl Grey – той е със силен вкус и пикантно-цитрусови нотки бергамот.
2) Варенето на водата
Идеалната температура на водата за един хубав английски чай е 93ОС. Използвайте прясна вода и електрическа кана или обикновен чайник, за да я сварите. Микровълновата фурна не е препоръчителна за целта.
3) Приготвяне на запарката
Ако използвате чай на пакетчета, предвидете по едно пакетче на човек. Ако използвате чай на листа, перфектната пропорция е по 3 грама за 1 чаша. Залейте чая с горещата вода и разбъркайте леко. Важно е водата да е с подходящата температура, за да освободи чаят всичките си аромати. Оставете го да се запари за минута-две, ако го приготвяте в чаша, или между 3 и 5 минути за чайник. Извадете чая от водата. Никога не го изстисквайте, защото това ще освободи горчив вкус в чашата.
4) Мляко и добавки
За да получите богатия вкус на класически английски чай, добавете в него пълномаслено мляко. Следете цвета – перфектната напитка е в тъмен оранжево-кафяв нюанс след изсипването на млякото. Тук е и моментът да добавите захар на вкус. Не прекалявайте с лимона и меда – според английските традиции това са „официални” добавки и се използват само при специални поводи.