Освен любима напитка, която ни осигурява енергизиращ старт на деня, кафето е и страхотно разкрасяващо средство. Полезно е не само за цялостното укрепване и прочистване на организма от токсини, но и за свежия вид на кожата и косата. В кои от разкрасителните си процедури можете да го включите, ще Ви разкажем в следващите редове.

За красива коса
 

  • против косопад


Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти експерти утвърждават кафето като подходящо за домашна терапия против косопад. За целта нанесете прясно сварено еспресо върху чиста коса, оставете да подейства за 20 минути и отмийте с вода. След тази терапия косата Ви ще се отблагодари с мекота и блясък.
 

  • за естествен цвят и блясък


Поради съдържанието на естествените пигменти в кафето, то може да послужи и като естествен тонер за Вашата коса. Направете си маска от 1 с.л смляно кафе и шепа балсам за коса. След като измиете косата си, нанесете маската по цялата дължина, оставете да подейства за поне 5 минути и отмийте.
 

  • за ексфолиране


Ако често използвате стилизиращи продукти, с които оформяте прическата си, една ексфолираща терапия ще Ви се отрази добре. Навлажнете скалпа и го масажирайте леко с 1/3 ч.ч смляно кафе в продължение на около минута. Изплакнете добре с вода, след което измийте косата с шампоан. Тази терапия ще ексфолира скалпа и корените на косата Ви от натрупванията на химикали и стилизанти.

Имайте предвид, че терапиите с кафе не се препоръчват за боядисана и естествено руса коса.
 

За красива кожа

  • против тъмни кръгове под очите


Неприятна последица на недостатъчния сън са тъмните кръгове под очите. Кафето, оказва се, може да подейства освежаващо и на тях. Охладете във фризера утайката от сутрешното си кафе и я наложете като маска в зоната около и под очите. Релаксирайте за 20 минути, докато я почакате да подейства, след което отмийте със студена вода.
 

  • против целулит


Експертите твърдят, че кофеинът в кафето има благоприятно действие и върху козметичния враг на жените по цял свят – целулитът. Използвайте прясна утайка от кафе, за да ексфолирате проблемните зони под душа. Така ще стимулирате циркулацията на кръвта и ще укрепите структурата на кожата. Освен това, масажът с кафе ще я почисти от мъртвите клетки, като я направи гладка и нежна.
 

  •  против кожа с уморен вид


Освежаващо ще Ви подейства маска от 2 с.л кисело мляко и 1 с.л кафе. Нанесете върху току-що измито лице и оставете да подейства за 15 минути. Кофеинът в кафето стимулира циркулацията на кръв в кожата, което ще й донесе естествена руменина и свеж вид.
 

  •  регенерираща терапия за стъпала


За да направите кожата на стъпалата си нежна и мека, пригответе си този уханен ексфолиант от 1 ч.ч кокосово масло, ½ ч.ч смляно кафе и 1 ч.л ванилов екстракт и го използвайте под душа. Количеството ще Ви стигне за повече от веднъж, затова го съхранявайте в хладилник до следващата ароматна домашна терапия.