Как се отглежда кафето

За много от нас ароматната чашка кафе е тази, която всяка сутрин ни помага да започнем деня с повече енергия и настроение. А питали ли сте се някога как се отглежда кафето, което така трайно е навлязло в нашето ежедневие? Днес ви предлагаме да повдигнем завесата. 

За да стигне до магазина за кафе и оттам до чашата ни, кафето минава през няколко етапа - отглеждане и бране, сушене, печене и смилане. Нека поговорим за първата стъпка - отглеждането.

Кафеното зърно е плод на кафеното дърво - цъфтящо растение от семейство Rubiaceae. Ако смятате да отглеждате кафе, трябва да се въоръжите с истинско търпение. За да даде плод (кафени зърна) кафеното дърво трябва да е на възраст около шест години. Нормално кафеното дърво живее около 60 години, така че има възможност да даде много реколти по време на жизнения си цикъл. На височина дървото може да достигне до 4,5 метра. Най-добрите условия за отглеждане на кафе осигурява екваториалния климат. Идеалната температура за отглеждането на кафе е от 15 до 24 градуса по Целзий. Най-добре е валежите да са обилни, но кафеното дърво обича и слънце. Такива идеални условия са характерни за континентите Южна Америка и Африка, където по традиция се отглеждат и произвеждат едни от най-качествените сортове кафе. Може би знаете, че най-големият производител на кафе в света е Бразилия. 

Кафените растения растения се отглеждат за два основни вида - кафе Арабика и кафе Робуста. Около 75-80% от всички кафени дървета в света са от вида  Арабика. Видът Арабика дава по-качествен продукт, но в същото време е по-чувствителен към болестите и се отглежда по-трудно. Плодовете на вида  Робуста са по-богати по съдържание на кофеин и приготвената от него напитка се усеща като по-силна. Този вид кафе е с по-горчив вкус и е по-слабо ароматен.

Кафените дървета цъфтят в бяло и цветовете им имат сладък аромат. Около 30 седмици след цъфтежа от цветовете се образува кафеният плод (кафеното зърно или кафената черешка). Когато той промени цвета си и от зелен стане червен, знаем че кафето е готово за бране. Кафето се прибира през сухия сезон. Традиционно най-качествените кафета се берат на ръка. Това е все още най-добрият начин на беритба. Нищо не може да бъде така прецизно и щадящо както ръчното бране. Известно е, че за понеже зърната не узряват едновременно, берачите трябва да се върнат между 40 - 50 пъти до дървото, за да съберат зърната в най-подходящия момент от зрелостта им.

Разбира се в днешно време на много места се използва и машинното бране на реколтата. Този метод е по-бърз и не толкова трудоемък. При него обаче заедно с червените плодове  (готови за бране) се събират и много зелени, които още не са достигнали необходимата зрялост. Те все още не са образували необходимото количество захари и това оказва негативен ефект върху качеството на крайния продукт. 

Като цяло производството на качествено кафе е трудоемък и скъп труд. Стига ни да знаем, че от около 100 кг набрани зърна в крайна сметка остават около 10-12 кг качествено кафе, готово за износ. 

А знаете ли, че... кафеното дърво може да се отглежда и на закрито? С две думи, кафето може да бъде вашето стайно растение. И то даже не изисква много специални грижи. Важно е обаче да го държите близо до прозореца. Почвата в саксията трябва да е винаги влажна. Не забравяйте редовно да наторявате и подрязвате вашето кафе и то ще ви се отблагодари с красиви цветове, а ако сте много грижовни - дори с няколко ароматни кафени зърна.