Състав:
За около 12 броя близалки

1 1/2 чаши плюс 2 супени лъжици Портвайн
3 супени лъжици царевичен сироп
3/4 чаша захар
1/8 чаена лъжичка кашерна сол
12 пръчици
Златен Прах* по желание (сладкарски)

 

Начин на приготвяне:

Сложето виното в малка тенджера или тиган за сосове и го оставете да ври на слаб огън. Варето виното, докато се намали на 1/3 чаша, това ще ви отнеме около 20-25 минути. Преместете го от котлона и го оставете да се охлади напълно.
 
В средна по големина тенджера сложете захарта, царевичния сироп, солта и охладеното вино. Бъркайте, докато се смесят. Ако имате възможност, закачете сладкарски термоментър за захар от външната страна на тенджерата. Разбърквайте от време на време, докато кристалите на захарта се разтворят напълно.
 
Варето до 298-310 градуса температура на термометъра за захар.
 
Свалете от огъня и напълнете предварително намазнените форми за близалките. Поставете пръчиците в цепнатините за тях и започнете да ги въртите докато се покрият с горещата смес. Като алтернатива на формите за близалки можете да изливате сместа с лъжица върху силиконова подложка или хартия за печене, като правите дискове с размер до 2-3 сантиметра и оставяте място, за да поставите и завъртите пръчиците.
 
Оставете получените близалки да се втвърдят напълно. Най-добри са за консумация след ден, тъй като това дава време на червеното вино да развие вкусовите си качества.
 
Украсете с златен прах по желание. Най-добрият начин на съхраняване е между листове пергамент в херметически затворени контейнери.